De afgelopen jaren is er veel gebeurt op de werkvloer. Ook Corona heeft veel invloed gehad op zowel de werkzoekenden, organisaties en recruitment. Via welk platform kan je de beste kandidaten vinden en waar moet je precies op letten?

Een belangrijk aandachtspunt in recruitment ligt vooral bij het feit dat je voldoende goede kandidaten wil vinden die ook nog voor een langere tijd bij een organisatie willen blijven. In deze blog zijn er een aantal recruitment trends uitgewerkt en toegelicht. Ook wordt er benoemd hoe dit voor zowel de werkgever als werknemer invloed kan hebben op de markt.

1. Thuiswerken wordt een langdurige trend.
2. Soft skills en competenties worden belangrijker.
3. Geautomatiseerde recruitment processen.
4. ZZP basis of in vaste dienst.
5. Tweedeling op de arbeidsmarkt.

Recruitment Trend: Thuiswerken wordt een langdurige trend.

Doordat veel werknemers vanuit huis moesten gaan werken vanwege het Corona virus hebben veel bedrijven ingezien dat thuiswerken ook effectief kan zijn. Ook na corona zullen er veel organisaties zijn die het thuiswerken blijven hanteren. Het thuiswerken heeft verschillende positieve effecten gehad zoals bijvoorbeeld lagere kosten voor vervoer maar ook de flexibiliteit en de productiviteit is omhooggegaan. Werken op kantoor zal niet helemaal verdwijnen; dit omdat veel werknemers ook waarde hechten aan één plek waar collega’s elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen werken. Toch krijgt een kantoor de aankomende jaren een andere functie dan voorheen.

Recruitment trend: Soft skills en competenties worden belangrijker.

Het afgelopen jaar is gebleken dat ook van de werknemers andere competenties worden verwacht. Hierbij spelen flexibiliteit, communicatie, creativiteit en samenwerking een belangrijke rol. Daarnaast zijn er steeds minder mensen op de markt die als allround medewerker fungeren. Het is dus van belang dat de soft skills goed ontwikkeld zijn, zodat ze goed benut kunnen worden. Bedrijven die in hun team de soft skills op orde hebben blijken succesvoller te zijn dan anderen.

Ondanks het feit dat deze skills belangrijker worden, komt het nauwelijks of nog niet terug in de werving en de sollicitatieprocedures. Door onder andere automatisering in het screening proces wordt er pas later ingegaan op de soft skills, terwijl dit eigenlijk al eerder moet gebeuren.

Recruitment trend: Geautomatiseerde recruitment processen.

Zoals in de bovenstaande trend staat beschreven, worden er steeds meer processen geautomatiseerd. De wereldwijde corona pandemie heeft veel impact gehad op hoe verschillende branches te werk gaan. Ook de recruitment branche moest hier het afgelopen jaar op anticiperen. Met de snelle veranderingen neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe.

Ook wordt het steeds uitdagender om de kandidaten te bereiken. Welke kanalen zet je in en zorgen uiteindelijk voor een gewenst resultaat? Dit gaat gepaard met de technologische ontwikkelingen op het online web.

Recruitment trend: ZZP basis of in vaste dienst.

Met de opkomst van ZZP’ers kunnen bedrijven minder snel goede werknemers vasthouden. Doordat er steeds meer vacatures worden geplaatst op projectbasis gaan steeds meer mensen overwegen om de overstap naar ZZP’er te maken. Een van de voordelen hiervan is dat je zelfstandig bent. Ook kan je jouw eigen werktijden inplannen en sneller switchen tussen nieuwe uitdagingen. Toch kent het zijn van een ZZP’er ook nadelen, waaronder het feit dat je veel minder zeker bent van je inkomsten, omdat het afhankelijk is van de periode waar je ergens werkzaam bent. Kortom er zitten voordelen en nadelen vast aan het “eigen baas” zijn.

Recruitment trend: Tweedeling op de arbeidsmarkt.

In zowel de samenleving als op de arbeidsmarkt bestaat er al een langere tijd een tweedeling. Naar aanleiding van corona is deze verdeling groter geworden. Ook mensen binnen de recruitment krijgen hier mee te maken. Door veel nieuwe regelgevingen op het gebied van discriminatie vergt het grotere controles op het interne proces. De recruitment organisaties moeten kunnen aantonen dat zij zich actief bezighouden met het bestrijden van discriminatie.

 

(BRON: RIJKSOVERHEID, FRANKWATCHING)