De Covid-19 pandemie en de huidige oorlog in Oekraïne hebben de grote mate van globalisering onder de aandacht gebracht. Bevoorradingsketens hebben eronder te lijden. Sinds het begin van de coronacrisis is de vrachtprijs de lucht in geschoten en deze is nog bij lange na niet op het niveau van wat het was in 2019. In deze blog kijken we naar hoe deze ontwikkelingen de logistiek markt in Nederland beïnvloeden en welke gevolgen dat heeft voor de arbeidsmarkt.


Giganten blijven groeien

Deze ontwikkelingen versterkten de positie van de grote bedrijven, terwijl de minder grote logistieke spelers vaak hier de gevolgen van moesten accepteren. Deze lijn wordt ook de laatste tijd doorgezet. De Deense gigant Maersk heeft besloten expediteurs binnen haar concern te halen. Hiermee doen ze een poging tot het verder verstevigen van hun positie, maar de vraag is natuurlijk of dit niet ten koste zou gaan van de “expediteursgilde”. De kennis en vaardigheid binnen deze tak van sport is namelijk essentieel voor het goede verloop van internationale logistieke processen. 

 

Logistiek markt


Logistiek markt is kwetsbaar

De internationale verworvenheid en het groeien van dit soort conglomeraten maken de logistiek markt ook kwetsbaarder. Denk bijvoorbeeld aan het vastlopen van de Evergreen’s megacontainerschip in 2021. Een andere ontwikkeling die een potentiële kwetsbaarheid oplevert, is de vergaande automatisering in de logistiek industrie. Robots die bijvoorbeeld pakketten sorteren, zoals die van Amazon Robotics, zijn onderhevig aan complexe systemen. Mocht er iets in zo’n systeem vastlopen door bijvoorbeeld een cyberaanval ontstaat er een groot probleem. 

 

“Logistieke industrie wordt geplaagd door personeelstekort”

 

Logistiek VS Sourcewell

Dit soort moderne ontwikkelingen maken het werk op de logistiek markt uitdagender. De vraag naar kennis om dit soort problemen te tackelen groeit des te meer. Tegelijkertijd wordt de logistieke industrie geplaagd door personeelstekorten. De ruggengraat van de economie heeft je daarom nodig!


Overweeg je een carrière in de logistiek? Of zit je in de logistiek en wil je weten hoe je hier carrière-technisch hierop in kan spelen? Sourcewell heeft meerdere jaren ervaring als no-nonsense arbeidsbemiddelaar binnen deze industrie en staan je dan ook graag te woord. Bel ons op 020-2610250 of mail naar info@sourcewellengineering.com.