De inkoopmanagersindex van vakvereniging Nevi steeg afgelopen maand naar 69,4 punten waarmee het record van de maand april al snel werd verbroken. De index van IHS Markit voor Eurozone kwam net zoals Nevi op een hoger niveau.

 

Het productievolume bij zowel binnen- als buitenlandse orders bereikte de hoogste cijfers sinds het begin van de metingen, blijkt uit de maandelijkse enquêtes van Nevi. Volgens Nevi was de stemming onder de inkoopmanagers in de industrie uitstekend.  Naast de inkoopmanagersindex hebben de exportorders ook een recordniveau bereikt.

 

Zowel de inkoopactiviteiten als de materiaalvoorraad zijn fors toegenomen terwijl de voorraad van de eindproducten juist fors daalde. Ook heeft de verlening van de levertijden een recordhoogte bereikt.

 

Lagere werkloosheidcijfers en sterk toenemende werkgelegenheid geven een positief effect aan de inkoop/export branches.

 

De economen van de adviesraad uit Parijs hebben een optimistisch beeld over de toekomst. Met een groeiverwachting opwaarts voor de eurozone van 4,3% naar 4,4% naar 2022. Ook zijn ze optimistisch over de Nederlandse markt voor de aankomende twee jaar.

(Gersdorf, 2021)