De Nederlandse maakindustrie neemt een steeds prominentere rol in onze economie in. Als arbeidsbemiddelaar in deze markt zien we dan ook bijzondere ontwikkelingen. De krapte is enorm en blijft groeien. Vergeleken met 2021 zijn er in de maakindustrie maar liefst 11.000 banen bijgekomen in Q1 van 2022. Dit tij lijkt vooralsnog niet te keren. Als werknemer is de maakindustrie dé sector met toekomstperspectief. In deze blog werpen we een blik op de ontwikkelingen en waarom je een overstap juist nu moet overwegen.


Nederlandse invloed

Veel heeft te maken met de high-tech industrie. Nederland is met bedrijven als ASML een technologisch zwaargewicht geworden als het aankomt op de productie van chips. Veel bedrijven en ondernemingen in de regio Eindhoven dragen bij aan dit succes. Chips zitten in bijna alle elektronische apparaten, wat betekent dat de vraag naar chips heel groot is. ASML maakt machines die chips produceren, en levert daarbij aan de grootste chipfabrikanten ter wereld. Denk aan een Intel of Samsung bijvoorbeeld! Hoe kleiner deze chips zijn, hoe beter. Dit betekent dat er meer en meer innovatie noodzakelijk zal zijn voor steeds grotere budgetten.

 

Maakindustrie chips

 

Steeds internationaler

Om dit voor elkaar te krijgen is alle kennis welkom. Daarom zien we dat bedrijven hun zoektocht naar talent verruimen en ook steeds meer interesse tonen in internationale versterkingen van hun personeelsbestand. Nederland, en met name de Brabantse stedenrij, is op die manier een heuse hotspot van human capital aan het worden. Dit geldt niet alleen voor de productie en R&D kant. Binnen de supply chain en procurement disciplines zien wij vergelijkbare ontwikkelingen. De enorme groei binnen deze sector gaat namelijk gepaard met groeipijntjes. De geopolitieke ontwikkelingen en het gebrek aan grondstoffen verstoren de bevoorradingsketen. Deze uitdagingen vergen ook de nodige expertise om tot de vereiste oplossingen te komen.

 

“Dit is hét moment om over te stappen”

 

Maakindustrie vs Sourcewell

Vanuit het perspectief van ons Industrie Team zien we de komende tijd dus grote kansen voor de mensen op de arbeidsmarkt. Dit is hét moment om over te stappen. Niet alleen heb je een sterke onderhandelingspositie, maar je draagt ook bij aan de verdere ontwikkeling van de Nederlandse economie. 


Mocht je meer willen weten over de huidige situatie op de arbeidsmarkt of carrièremogelijkheden willen bespreken: wij bij Sourcewell helpen je graag. Bel ons op 020-2610250 of mail naar info@sourcewellengineering.com.